Wereldrecord!

Christoph Strasser fietst van Perth naar Sydney binnen 7 dagen

Ultra fietser Christoph Strasser heeft het wereldrecord over de 3950 km lange afstand door het Australische continent verbroken. Na 6 dagen, 10 uur en 50 minuten bereikte hij het Sydney Opera House en mag zich daarmee de nieuwe recordhouder noemen.

De hoogtepunten van zijn zegetocht kort samegevat:

De voorbereiding: Eerste uitdagingen in Perth

Het 8-koppige, Oostenrijkse, begeleidingsteam vloog enkele dagen voor de start naar Perth.

Het doel was om de 3950 kilometer lange tocht binnen een week te voltooien, waar een koud biertje ze bij de finish zou opwachten.

Door intensieve training en acclimatisering is vooraf getraind om de belangrijke uitdagingen als; snelle en oncalculeerbare omslagen in het weer, saaie lange rechte wegen in het vooruitzicht en maximaal één uur slaap per dag, aan te gaan.

Advertentie

Het startschot

Op 10 janurari 2017, bij een temperatuur van 36°, was de start onder begeleiding van traditioneel Australisch-Oostenrijks Accordeonmuziek. Dankzij een ingineus sproeisysteem op het stuur kon de naar 39° oplopende temperatuur Christoph's enthousiasme en dadendrang niet getemperd worden.

Christoph legde om 05.00 dezelfde dag de eerste 500 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 30 km/u.

Onderweg had de drievoudige "Race Across America" winnaar met temperatuurwisseling van 30°, sterke regenbuien, wisselende windrichtingen en dagelijks verkeer te maken.

Ik, mijzelf en kangoeroes

Na zijn eerste 36 uur had Christoph zijn eerste kleine pauze waarna hij via een natte Mandura pas de Nullarbor Plain vlakte bereikte. Waar niet alleen een tijdsverschil van 45 minuten, de eerste wilde kangoeroes maar ook een groot aantal aasgieren voor een verrassing zorgden.

Na 48 uur en 1350 kilomter kon Christoph genieten van zijn eerste één uur durende slaappauze. Desondanks werden, kort nadat hij weer op de fiets was gestapt, de eerste symptonen van slaaptekort zichtbaar. Gelukkig was het team door middel van puzzel opgaven de symptomen te bestrijden.

Hallo Halfway point

Aan het einde van dag 3 bereikte Strasser het middenpunt van zijn uitdaging, Ceduna. Het bereiken van het 1980 kilometer punt werdt door het gehele team met een kort maar krachtig gejuich gevierd.

Na een gemotiveerde start zaterdamorgen stak tegen de namiddag sterke tegenwind op en klaagde Christoph over de toestand van het wegdek en zit en fietspijntjes. Op de top van de 500 meter hoge Mount Lofty wisselde hij daarom van zijn tijdritfiets naar een Roubaix fiets. Na 96 uur stond er 2585 kilometer op de teller.

Strijd tegen de slapeloosheid

Het gebrek aan slaap had een groot effect op Christoph in het vervolg van zijn recordpoging. De kleine slaappauzes hadden weinig effect op zijn slapeloosheid en gerelateerde bijwerkingen zoals desoriëntatie en hallucinatie tesste zijn doorzettingsvermogen. Om de symptomen tegen te gaan motiveerde zijn team hem door het voorlezen van facebookberichten van fans. Aan het einde van de dag was Sydney binnen bereik; nog 855 kilometer.

Advertentie

De laatste loodjes

Maandag 16 januari sprak Christoph zijn laatste krachten aan. Alhoewel het slaaptekort een negatief effect had op Christophs mentale houdig was er fysiek weinig van te merken. Via een goed wegdek verhoogde hij zijn snelheid en keek met nieuwe motivatie naar de weg die voor hem lag. Toen al kon door eerste berekeningen er vanuit worden gegaan dat hij het record zou verbreken. In de laatste kilometers was Christoph daarom erop gebrand om het record daadwerkelijk te pakken.

Het einddoel en een nieuw record zijn bereikt!

EIndelijk was het dan zo ver, op 16 januari 2017 om 04:00 in de ochtend zette Christoph het record op zijn naam door na 6 dagen, 10 uur en 58 minuten het Sydney Opera House te bereiken.

Met deze topprestatie bewijst Christoph Strasser weer eens zijn buitengewone kwaliteiten en ongelofelijke ambitie. Daarbij is met dit resultaat een nieuw hoofdstuk aan zijn al indrukwekkende erelijst toegevoegd.

Een wel verdiende pauze

Een tijdje weg van de fiets had Christoph na zijn recordpoging zeker verdiend. Na de toeristische hoogtepunten van van Sydney en omgeving vliegt Christoph terug naar zijn thuisland Oostenrijk om de vele uurtjes slaap in te halen.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus na een korte pauze van 2 weken worden staan de eerste plannen en trainingen al op de kalender, op naar een nieuw doel: De Race Across America in juni 2017 winnen.

Hierbij willen wij Christoph veel succes wensen voor de toekomst en hem bedanken voor zijn langdurige samenwerking met owayo.

Foto's: ©Manuel Hausdorfer/lime-art.at

Advertentie