Keeperstraining in het voetbal: Zo bereiken keepers topniveau

Een interview met keeperstrainer Jens Abrams

Keeper probeert middels een duik de bal te houden

De keeper vervult in het voetbal een sleutelrol. Hoe je het voor elkaar krijgt om keepers optimaal op hun taak voor te bereiden, vertelt keeperstrainer Jens Abrams. Ontdek tevens trainingsvoorbeelden voor je eigen keeperstraining!

Keeperstraining in het voetbal: doelmatig keeperskills verbeteren

Het doel van keeperstraining is het aanleren en inslijpen van alle belangrijke keeperstechnieken. Hoe je dit doet, vertelt ons iemand die zeer thuis is in deze wereld: keeperstrainer Jens Abrams.

De expert: keeperstrainer Jens Abrams

Keeperstrainer Jens Abrams
Jens Abrams: een gepassioneerd keeperstrainer.

Als zevenjarige stond Jens Abrams al als speler van SV Grün Weiß Rheine op het voetbalveld. De passie voor voetbal heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. Na zijn tijd als speler haalde hij zijn B-licentie als trainer, en liet zich daarna verder omscholen naar gespecialiseerd keeperstrainer. Door zijn ervaringen bij Bielefeld (tweede Bundesliga), VFL Osnabrück (derde Bundesliga), en de DFB (Deutscher Fußball-bund) heeft hij inmiddels een schat aan trainerservaring opgedaan.

Vandaag de dag traint Jens Abrams keepers in kleine groepen van maximaal vier personen. Op de site torwart-kids.de (Duits) en de daarbijhorende blog (Duits) schrijft hij over keeperstraining voor kinderen. zijn credo: „Keeperstraining is voor mij coordinatietraining in combinatie met techniek en kracht!"

Keeper in actie
Een keeperstraining bestaat uit coordinatie-, techniek-, en krachtoefeningen

Daarom is een specifieke keeperstraining belangrijk

Op de vraag waarom speciale training voor keepers binnen het voetbal zo belangrijk is, heeft Jens Abrams een duidelijk antwoord:„De keeper vervult binnen het voetbal een sleutelpositie. Zijn of haar werk bestaat niet alleen maar uit springen, vliegen en vangen. Misschien was dat vroeger wel zo, maar vandaag de dag wordt er qua prestatie en niveau steeds meer van een keeper gevraagd. Een reden daarvoor is bijvoorbeeld dat tegenwoordig, de keeper eigenlijk de eerste spelmaker van het veld is. Met zijn spelopening kan hij of zij een offensief snel opbouwen. De keeper moet daarom ook in toenemende mate geschoold zijn in de tactische grondbeginselen. Om snelle en optimale beslissingen te kunnen nemen, zijn een goed reactievermogen en reflexmatig getrainde afstopbewegingen noodzakelijk.Dit wordt middels specifieke keeperstraining bereikt."

Handen van een keeper vangen een voetbal
Snel en reflexmatig kunnen reageren: deze vaardigheid wordt middels keeperstraining ontwikkeld.

Keeperstraining is complexe specialistentraining

De specifieke lichamelijke eisen die aan een keeper gesteld worden vereisen een specialistische en doelgerichte voorbereiding. Het is daarom belangijk dat de trainer zich tijdens de training persoonlijk op zijn leerlingen kan richten:„de trainingssessies vinden daarom in kleinere groepen plaats. Persoonlijk train ik per keer met niet meer dan 4 keepers“

Het voordeel is hierbij dat de individuele trainingsbehoeften van de leerling-keepers centraal staan: „De enige manier om op een gedetailleerde manier feedback te geven is door de groepen klein te houden. Er ontstaat daardoor ook automatisch een beter en intensiever contact tussen de deelnemers. Keeperstraining is niet complex wat betreft tactiek, maar wel op een individueel niveau, want elke keeper is anders.“

Advertentie

Het verloop van een keeperstraining

Hoe wordt een goede keeperstraining dan opgebouwd? Jens Abrams heeft het antwoord paraat.

Inhoud: Coördinatie, techniek en kracht

„Ik denk persoonlijk dat keeperstraining een combinatie is van Coördinatietraining met techniek- en krachtelementen, legt de keeperstrainer uit Westfalen uit.

Voor wat betreft de keuze uit passende oefeningen raadt hij aan: „De oefeningen dienen qua coördinatie complex te zijn, maar ook op techniek gericht te zijn. Daar komt nog bij dat krachttraining niet mag ontbreken, hoewel zich dat vaak goed laat integreren in de andere oefeningen.“

Keeper staat in het doel
De inhoud van de training wordt op de taken van de keeper afgestemd.

Typisch trainingsverloop

„Een trainingseenheid bestaat bij mij uit drie pijlers“, vertelt Jens Abrams. Daartoe behoren:

  • Opwarmen: „De warming-up bevat altijd een loop-coördinatieoefening met pass- en vangtechnieken.“
  • Hoofdcomponent: „Daarna begint het echte werk. Hier is het belangrijk om op de individuele leerlingen te letten. Heeft een keeper het bijvoorbeeld lastig met hoge ballen, dan probeer ik dat zo snel mogelijk te identificeren en er iets mee te doen.“
  • Afsluiting: „Hoe wordt afgesloten is afhankelijk van het thema van de training. Vaak laat ik de keepers het ook in een competitiespel tegen elkaar opnemen."

Creativiteit: verveling tijdens de training voorkomen

Als de ene training teveel op de andere lijkt, of de oefeningen weinig afwisselend zijn, ligt het gevaar van verveling op de loer. Hiervoor heeft ook Jens Abrams geen standaardoplossing, maar met een beetje creativiteit lukt het om de trainingsinhoud af te wisselen en de oefeningen leuk te houden.

Niet elke oefening hoeft in de training terug te komen, aldus Abrams: „Ik hecht extra waarde aan rompstabiliteitsoefeningen. Toch komen die eigenlijk niet in de training terug, want ik ga er vanuit dat de keeper zelf verantwoordelijkheid neemt, en dit soort oefeningen zelf doorvoert.“

Een serie stabilisatieoefeningen om zelf te doen, die tevens voor keeperstraining zeer geschikt zijn vind je in deze video van XC-ski.de:

Abrams raadt tevens aan om ook eens een blik op andere sporten te werpen: „ Ik haal ook veel inspiratie uit andere sporten, en deel ook graag ervaringen met collega-trainers uit andere disciplines. Het kan af en toe helpen om eens 'out of the box' te denken. Bij keeperstraining zijn de mogelijkheden eigenlijk onbegrensd.“

Voetbaloefeningen voor keepers

De juiste oefeningen zijn het hele eieren eten van een voetbaltraining. We hebben een serie trainingsvideo's voor je samengesteld die specifiek toegespitst zijn op keeperstraining.

Keeper vangt een bal met duiken
Duiken vereist oefening: Train daarom met de juiste keepersoefeningen.

Opwarmen

In de warming- up dienen al bepaalde basisoefeningen van het keepen geintegreerd te worden. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat de warming-up er niet altijd op precies dezelfde manier uitziet.

Pro GK Academy toont je opwarmoefeningen voor keepers:

Verdere oefeningen ten behoeve van de warming-up vind je in het magazine van het keepers-training.nl.

Coördinatie

Om de coöordinatievaardigheden van een keeper te trainen en daarmee succes te bereiken in de wedstrijd, dient het verscherpen van de coördinatie een hoofdbestanddeel van keeperstraining te zijn. Idealiter worden deze oefeningen aan het begin van de training gedaan, wanneer de keeper nog niet te moe is.

Michael Louis Cunningham presenteert hier oefeningen voor het verbeteren van de coördinatie.

Hier zie je de keepersoefeningen van het Pro GK Academy, die voor een verbetering van het reactievermogen en de coördinatie moeten zorgen:

Duiken

Kan de bal vanuit stand niet meer gehaald worden, dan moet de keeper duiken. Om dat te laten lukken, dienen het voetenwerk, de sprongtechniek, het uitstrekken van het lichaam en de valtechniek allemaal op elkaar afgestemd te zijn. Om de bal effectief af te stoppen, dient de keeper altijd licht voorwaarts te duiken. Het juiste landen is ook van uiterst belang om gevaar van verwonding te voorkomen.

Advertentie

In deze video wordt uitgelegd hoe je succesvol kunt duiken:

Sprongkracht en snelheid

Ook de sprongkracht en explosiviteit van een keeper moeten flink getraind worden. Om een beweging zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren, moet de maximaalkracht, de fMax, goed ontwikkeld zijn. De beide componenten zijn een voorwaarde voor een goede sprongkracht.

Hoe je snelheid en sprongkracht traint, toont deze video:

Ook hier vind je goede oefeningen voor je keeperstraining:

Ook "4 Goalkeepers" laat in zijn video zien hoe keepers hun sprongkracht kunnen verbeteren:

Mentale weerbaarheid van keepers verbeteren

Het hebben van kracht en techniek alleen maakt een keeper nog niet goed. Een sterke concentratie en een goede manier van met fouten omgaan zijn net zo belangrijk. We vroegen Jens Abrams daarom waarop er op mentaal gebied gelet moet worden.

Mentale voorbereiding op de wedstrijd

Hij legt uit hoe de mentale voorbereiding op een wedtrijd eruit kan zien: „Ik vind het belangrijk dat elke keeper zijn eigen wedstrijdvoorbereiding kan doorlopen. De dag en avond ervoor zijn daarbij even belangrijk als de speeldag zelf. Het is optimaal als zowel team als keeper voor de wedstrijd een gezamenlijke warming-up uitvoeren. Dat helpt de keeper om zijn concentratie op te bouwen. Tussen de warming-up en de aftrap kunnen dan nog enkele mentale oefeningen ingebouwd worden om ervoor te zorgen dat de keeper 100% bij de les is tijdens de wedstrijd.“

Keeper met bal kijkt geconcentreerd in de camera
Ook mentale oefeningen spelen een belangrijke rol bij keeperstraining

Mentale weerbaarheid gedurende de wedstrijd

Ook tijdens de wedstrijd moet een keeper het hoofd koel houden. het helpt daarbij om de juiste mentale technieken te kennen, en toe te kunnen passen.

Er sluipen volgens keeperstrainer Abrams fouten in op het moment dat je ongeconcentreert bent, je teveel wil, of simpelweg verkeerde inschattingen maakt. "Dat is menselijk, maar je moet je er als keeper wel van bewust zijn dat het meestal tot een doelpunt leidt als je een fout maakt."

De keeper moet voorkomen dat hij na een tegendoelpunt zijn kop in het zand steekt. "heb je een fout gemaakt, moet je daarmee leren omgaan. Een fout kan als een soort drijfzand werken, en de komende acties ook schaden. In ieder geval moet je nooit de komende acties met 110% of 120% aangaan. Dat zorgt voor een soort mentale verkramping. Het belangrijkste is, dat je door kleine succesvolle acties weer kracht opdoet , en vastberaden tegen jezelf zegt: "ik ga dit fixen!" In bepaalde situaties kan het ook nodig zijn dat de keeper een soort van gesprek met zichzelf voert. Soms helpt dat gewoon om in het spel te blijven, of op een goede manier 1-op-1 situaties aan te gaan. Veldspelers mogen dingen proberen, maar keepers moeten simpelweg functioneren!"

Lees meer over dit onderwerp in ons artikel over mentale training in de sport.

Jens Abrams' tips voor je keeperstraining

Het samenstellen van de juiste oefeningen en het geven van aanwijzingen op het veld maken je nog geen goede keeperstrainer.

Keeperstrainer op het veld
Een goede keeperstrainer weet waar hij heen wil, en stelt zijn leerlingen voorop.

"Duidelijke blikken"

Jens Abrams vindt: „De keeperstrainer dient een duidelijke visie te hebben, en deze ook te kunnen onderbouwen.“

„Oefeningen zuiver afwerken“

Bovendien is bij het trainen de juiste houding van doorslaggevend belang: „Voor mij is het niet belangrijk hoe snel een oefening uitgevoerd wordt. Liever doe je de oefening langzaam, en met 100% precisie, dan dat je de oefening snel doet, en daarmee afraffelt. Het gaat erom de keeper oplossingen te bieden, die hij tijdens de wedstrijd feilloos en instintief kan toepassen. “

Verder komen en tegelijkertijd plezier hebben

Naast goed trainen is het natuurlijk belangrijk dat keeperstraining niet als kwelling wordt gezien, maar dat deze de keeper op een motiverende manier verder brengt.
„Ik vind het belangrijk dat de keeper met een goed gevoel voor het spel naar de training gaat", aldus Abrams. "Natuurlijk, een training moet afwisselend en leuk zijn, mar het moet de keeper ook het gevoel geven dat hij steeds beter wordt"

We bedanken keeperstrainer Jens Abrams hartelijk voor het interview!

Voetbal en keepershandschoenen op het veld
Na de training is voor de wedstrijd: Owayo wenst u veel succes!

Ontdek bij owayo de juiste voetbalproducten voor je team, en design je eigen custom voetbalshirts.

Advertentie

Afbeeldingen: Afbeelding bij de titel: ©gettyimages/Dmytro Aksonov; Afbeelding 1: ©gettyimages/©Jens Abrams; Afbeelding 2: ©gettyimages/Dmytro Aksonov; Afbeelding 3: ©gettyimages/ master1305; Afbeelding 4: ©gettyimages/ ilbusca; Afbeelding 5: ©gettyimages/ OSTILL; Afbeelding 6: ©gettyimages/ fatihhoca; Afbeelding 7: ©gettyimages/ CasarsaGuru; Afbeelding 8: ©gettyimages/ DragonImages