Australisch record van Perth-Sydney.

Een interview met 2 recordhouders

Ultra fietser Christoph Strasser start zijn "The Down Under World Record powered by owayo" op 10 januari 2016. Zijn doel: Van west naar oost Australië, van Perth naar Sydney binnen 7 dagen. Wij interviewden zijn voorgangers, Wolfgang Fasching en Gerhard Gulewicz over hun ervaringen.

Hij brak het Down Under record 19 jaar geleden (1998): 3 vragen aan Wolfgang Fasching

Drievoudig winnaar van de Race Across America, bereikte de top van de Mount Everest en is intussen succesvol auteur en motivatiecoach. In 1998 fietste Wolfgang Fasching de (toen) 4215 kilomter van Perth naar Sydney in 7 dagen, 19 uur en 47 minuten. Wij stelden hem enkele vragen of zijn recordpoging.

OWAYO-MAGAZIN: In januari tikt de thermometer temperaturen aan tot wel 40 graden, onvoorstelbaar warm en een grote uitdaging voor elke fietser. Christoph Strasser brak de 2015 Race Across America omdat hij bevangen raakte door de hitte. Was tot ook voor jou een uitdaging tijdens jouw recordpoging? Wolfgang Fasching: „Nee, omdat ik mijn recordpoging in april was, was de hitte niet zo extreem. Desondanks merkte ik wel dat de zon nergens anders zo sterk is als in Australië.
Een grotere uitdaging voor mij was de tegenwind in het begin van de tocht. Ik raakte daardoor achter op schema en speelde een psychisch een rol in mijn houding en motivatie.
Mijn grootste uitdaging was organisatorisch. Mij was toen alles onbekend en ik stond zelf nog aan het begin van mijn carriére. Christoph heeft nu al veel meer ervaring opgedaan als ik toen. In vergelijking tot de Race Across America is alle overzichtelijker en is het parcours ook minder zwaar.

Advertentie

OWAYO-MAGAZIN: Jouw recordpoging was 19 jaar geleden 4215 km lang, voor Christoph is het 'maar' 3950 kilometer. Is het daarom makkelijker het record te verbeteren? Wolfgang Fasching: “Het is er niet makkelijker op, het is alleen anders. De sport is groter en professioneler geworden. Christoph is het uithangbord van de sport op dit moment
Een betere sporter als hem is er momenteel niet, hij is een pionieer op vele vlakken en legt de lat voor de nieuwe ultra fietsers hoog. Als alles volgens plan verloopt en hij kan zijn kwaliteiten kwijt dan lijkt het zo makkelijk te gaan.”

OWAYO-MAGAZIN: Christoph Strasser wil een nieuw record fietsen maar moet daarvoor voornamelijk de hitte verslaan. Wat is volgens jou het belangrijke om met een succesvol resultaat Sydney te bereiken? Wolfgang Fasching: „Daar is geen specifiek antwoord op te geven. Het zal van belang zijn dat de eerste motivatie gevoed wordt door passie voor de sport en dat hij wordt ondersteund door een super team die hem, wanneer het lastiger wordt, met gezelligheid en vreugde er doorheen sleept. Materiaalkeuze is ook een essentiële factor, maar Christoph weet precies wat de laatste nieuwtjes op dat gebied zijn.
Ik geloof dat Christoph als topsporter maar ook zijn team de belangrijkste factor zijn in het succesvol afsluiten van het project."

Uitdagingen in de Australische Outback, Gerhard Gulewicz haalt herinneringen op aan zijn eigen recordpoging.

Precies 10 jaar geleden fietste Gerhard Gulewicz het Australisch continent over in een nieuwe recordtijd: Perth-Sydney in 7 dagen en 8 uur, en dat ondanks een zwaar ongeval in de laatste etappe. Hij wenst zijn landgenoot Christoph Strasser veel succes. In het interview vertelt hij ons welke uitdagingen Christoph te wachten staan en hoe hij hem tijdens de voorbereidingen heeft ondersteund.

magazinartikel2imagealttext14
magazinartikel2imagesubtitle14

OWAYO-MAGAZIN: Mr. Gulewicz, wat is de grootste uitdaging van de Down Under recordpoging? Gerhard Gulewicz: „De strijd tegen jezelf, het parcours en oneindige vergezichten. Ook de hitte en de vliegen in de Australische outback zijn ook niet te onderschatten."

OWAYO-MAGAZIN: Je helpt Christop Strasser bij zijn voorbereidingen - geeft hem dat een enorm voordeel? Gerhard Gulewicz: „In de scene van extreemsporters heerst vooral grote respect en bewondering voor de prestaties van je collega's. Daarom heb ik Christoph ook zo veel mogelijk informatie gegeven als mogelijk zodat hij zich iets beter op zijn opgave instellen en voorbereiden kan."

OWAYO-MAGAZIN: Wie heeft jou toendertijd bij je voorbereiding geholpen? Gerhard Gulewicz: „Ik had tijdens mijn poging geen ondersteuning, van niemand. Ik moest daarom veel zelf leren en ervaren. Een grote uitdaging was bijvoorbeeld de verzoring van het team: Benzinestations en inkoopmogelijkheden zijn in de outback soms elke 400km beschikbaar!"

Advertentie

OWAYO-MAGAZIN: Waarom denk je dat Christoph Strasser een grote kans maakt om in 6,5 dagen de finish te halen? Gerhard Gulewicz: „Christoph zal de finish zeker binnen 7 dagen, en naar mijn mening zelfs binnen 6 dagen en 12 uur halen. Hij is momenteel de beste ultra fietser ter wereld en heeft al bij de Race Across America laten zien hoe snel hij kan zijn. Hij heeft bovendien een ervaren en op elkaar ingespeeld team om zich heen en het parcours is hem op het lijf geschreven.

Bij mijn recordpoging in 2007 ben ik 320km voor Sydney zwaar ten val gekomen en werd onder narcose gebracht. Toch kon ik de tocht afmaken maar had mijn opname veel tijd gekost. Wanneer je de verloren tijd van mijn eindtijd af haalt en telt daarbij de beschreven voordelen van Christoph op dan is een tijd sneller dan 6 dagen en 12 uur zeker realistisch

De grootste uitdagingen

Door de Australische Outback van west naar oost fietsen is geen eenvoudige opgave. Net als bij zijn voorgangers moet Christoph Strasser oppassen dat de volgende uitdagingen hem niet afremmen.

- Temperaturen rond de 40° Celcius
- Extreme tegenwind
- Geen civilisatie: Afstanden tot 400km naar de eerstvolgende supermarkt of ziekenhuis
- 50-Meter-vrachtwagens, die met 120 km/u over de 'Highway' rijden.

Wij willen Wolfgang Fasching en Gerhard Gulewicz bedanken voor de interviews en zijn benieuwd naar updates van Christoph Strasser uit Australië.

Advertentie